MEDICA - Laboratorium Analiz Medycznych
ul. Słowackiego 48/48a
26-600 Radom
tel./fax.: 48 365 49 33
e-mail: medica@medica.radom.pl

Godziny Otwarcia:
Pn-Pt 700-1900
So 700-1500

Nietolerancja pokarmowa – kompleksowe badania z surowicy krwi

autor / czwartek, 12 October 2017 / W kategorii: badania

Nietolerancja pokarmowa (alergia pokarmowa IgG-zależna, alergia utajona, alergia opóźniona) jest reakcją układu immunologicznego na niektóre spożywane przez nas produkty. Najnowsze badania wskazują, że cierpi na nią ponad 45% populacji. W wyniku przewlekłej choroby jelit dochodzi do wzrostu ich przepuszczalności. Konsekwencją jest przenikanie składników pokarmowych przez ścianę jelita do krwi.  Nasz układ immunologiczny uznaje te składniki za szkodliwe i wytwarza przeciwko nim przeciwciała w klasie IgG. Im większa przepuszczalność jelita oraz im większa ilość spożywanego pokarmu, na który nasz organizm reaguje alergicznie, tym więcej zostanie wytworzonych przeciwciał z klasy IgG i tym więcej utworzy się kompleksów immunologicznych. Wytworzone kompleksy immunologiczne odpowiedzialne są za wystąpienie różnego rodzaju dolegliwości, takich jak: 

  • bóle brzucha, wzdęcia, gazy, uczucie przelewania, biegunki bądź zaparcia
  • zespół jelita drażliwego
  • nudności i wymioty
  • przyrost lub utrata masy ciała
  • ziany skórne (trądzik, łuszczyca, egzema, wysypki, atopowe zapalenie skóry)
  • bóle głowy, uczucie zmęczenia, migreny, apatyczność

Nietolerancja pokarmowa jest trudna do zdiagnozowania,  ze względu na szerokie spektrum niespecyficznych objawów. Różny jest także czas wystąpienia symptomów od momentu spożycia pokarmu – może to być kilka godzin, a nierzadko są to nawet 3 doby. Zmienny jest także czas utrzymywania się objawów nietolerancji pokarmowej– może trwać nawet przez wiele tygodni. Z tego powodu Pacjent nie jest w stanie samodzielnie określić, jakie produkty powodują u niego objawy. Bardzo często zdarza się, że produkcja przeciwciał  sprawia iż, albo istniejąca już wcześniej choroba zapalna zaostrza się, albo dopiero wtedy uwidaczniają się jej objawy.

Nietolerancję pokarmową wiąże się z chorobami przewodu pokarmowego, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy chorobami skóry. Wytworzone przeciwciała mogą wzmagać objawy  migreny, ADHD oraz autyzmu. Ponadto mogą one również mieć wpływ na płodność, starzenie się czy znaczny spadek masy ciała z niewyjaśnionych przyczyn.

Laboratorium MEDICA w swojej ofercie posiada dwa rodzaje testów służących do diagnostyki w kierunku nietolerancji pokarmowej. Są to:

  • Profil podstawowy – EUROLINE-FOOD 108 – badanie w kierunku 108 pokarmów

Szczegółowy wykaz  pokarmów – plik do pobrania

  • Profil rozszerzony – EUROLINE-FOOD 216 – badanie w kierunku 216 pokarmów 

Szczegółowy wykaz pokarmów – plik do pobrania

Badane kategorie żywności:

 

  • Warzywa
  • Zboża zawierające gluten
  • Warzywa strączkowe
  • Zboża bezglutenowe
  • Owoce
  • Nabiał i jajka
  • Nasiona i orzechy
  • Mięso
  • Zioła i przyprawy
  • Ryby i owoce morza
  • Sałaty
  • Inne
  • Grzyby
 

 

 

 

Testy na nietolerancje pokarmowe EUROLINE-FOOD badają stężenie specyficznych przeciwciał klasy IgG (całościowo wszystkich 4 podklas IgG1–IgG4) w kierunku najczęściej spożywanych produktów i dodatków do żywności. Opierają się na technice zwanej Line-Blot, która polega na wykrywaniu przeciwciał dzięki antygenom osadzonym na pasku. W przypadku pozytywnej reakcji następuje wybarwienie prążka odpowiadającego danemu alergenowi, co świadczy o obecności specyficznych przeciwciał IgG. Intensywność wybarwienia jest następnie oceniana przez specjalny program komputerowy. Znajdujące się na wyniku informacje o poziomie przeciwciał mogą świadczyć o braku tolerancji dla niektórych produktów. Przeciwciała wykrywane są indywidualnie dla każdego produktu spożywczego. Wyjątek stanowią grzyby, które ze względu na ogromną liczbę gatunków podzielono na dwie mieszanki. Test podaje wynik wyrażony ilościowo oraz przyporządkowuje go  do stopnia siły reakcji immunologicznej ( 5-stopniowa skala od 0 do 4). Stopień 3 i 4 świadczą o silnej rekacji immunologicznej, stopień 2 wskazuje na średnią reakcję, a stopień 0 i 1 oznacza, że przeciwciała pojawiły się tylko w bardzo niewielkich ilościach lub wcale.

Wykonanie badania zleca się jeśli:

  • chcesz się dowiedzieć, jakich produktów spożywczych i dodatków do żywności powinieneś unikać, by poczuć się lepiej
  • próbowałeś już różnych sposobów na poprawę Twojego samopoczucia i postawiono Ci wiele diagnoz, ale okazały się one nietrafione, a wdrożone przez Ciebie zalecenia nie przyniosły spodziewanych rezultatów
  • odczuwasz dolegliwości i wykluczyłeś alergię IgE-zależną oraz inne prawdopodobne schorzenia
  • chciałbyś zmienić nawyki żywieniowe na dopasowane do potrzeb Twojego organizmu, ale nie wiesz, od czego zacząć
  • karmisz piersią, a Twoje dziecko ma kolki
  • cierpisz na różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, odczuwasz dyskomfort, masz gazy, wzdęcia, biegunki lub zaparcia
  • zdiagnozowano u Ciebie zespół jelita drażliwego
  • cierpisz na migreny lub przewlekłe bóle głowy, na które nie działają żadne sposoby, w tym leki przeciwbólowe

 

Zalety oferowanych przez nasze laboratorium testów EUROLINE-FOOD:

  • kompleksowe badanie zawierające 108 lub 216 alergenów najczęściej występujących produktów i dodatków do żywności obecnych na polskich stołach
  • badanie wykonywane w laboratorium przez wykwalifikowanych diagnostów laboratoryjnych
  • do badania potrzebna jest niewielka ilość ilość krwi
  • badanie nie wymaga bycia na czczo
  • test wykrywa przeciwciała skierowane przeciwko pojedynczym alergenom. Wyjątek stanowią grzyby, które ze względu na ogromną liczbę gatunków podzielono na dwie mieszanki

 

Kompleksowa diagnostyka z użyciem testów EUROLINE-FOOD wskazuje nie tylko produkty, które należy wyeliminować, ale także te, które są tolerowane. Dobrze tolerowane produkty stanowią podpowiedź, co jeść w przypadku eliminacji poszczególnych produktów – jakie zamienniki mamy do dyspozycji w obrębie tej samej grupy składników. Dzięki temu można wdrożyć dietę, która będzie dobrze zbilansowana i pełnowartościowa.

Należy pamiętać, że uzyskany wynik zawsze musi zostać skonsultowany ze specjalistą oraz odniesiony zarówno do historii choroby, jak i do objawów pacjenta. Zmiana nawyków żywieniowych lub całkowita rezygnacja z jednego lub większej liczby produktów spożywczych zawsze musi być starannie zaplanowane i monitorowana, aby mieć pewność, że podstawowe składniki pokarmowe są dostarczane w wystarczających ilościach.

Test posiada wszelkie wymagane certyfikaty CE IVD – zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego 98/79/EC. Dodatkowo fakt, iż badanie wykonane zostanie w laboratorium diagnostycznym daje pewność, że otrzymujemy wiarygodny wynik, za którym stoją jakość i rzetelność.

GÓRA

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!