Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna (nadwrażliwość pokarmowa niealergiczna, alergia pokarmowa IgG-zależna), powszechnie nazywana nietolerancją pokarmową,  jest reakcją układu immunologicznego na niektóre spożywane przez nas produkty oraz dodatki do żywności. Szacuje się, że cierpi na nią ponad 45% populacji. Oznacza to, że właściwie co druga osoba może odczuwać dolegliwości spowodowane nietolerancjami pokarmowymi. Laboratorium MEDICA poszerzyło swoją ofertę o nowe panele diagnostyczne w kierunku nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Kompleksowa diagnostyka z użyciem testów oferowanych przez nasze laboratorium wskazuje nie tylko produkty, które należy wyeliminować, ale także te, które są tolerowane. Dobrze tolerowane produkty stanowią podpowiedź, co jeść w przypadku eliminacji poszczególnych produktów – jakie zamienniki mamy do dyspozycji w obrębie tej samej grupy składników. Dzięki temu można wdrożyć dietę, która będzie dobrze zbilansowana i pełnowartościowa, a pacjent będzie odczuwał komfort i poprawę stanu swojego zdrowia.

Rola procesu zapalnego w patogenezie nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej

Najnowsze badania wskazują, że nietolerancje pokarmowe są wynikiem przewlekłego stanu zapalnego w jelitach, który jest z kolei konsekwencją postępu cywilizacyjnego – codziennie jesteśmy narażeni na różne czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza, nadmiernie przetworzona żywność oraz wysoki poziom higienizacji i związane z tym zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej. Ponadto nadmierny, długotrwały stres, a także nadużywanie leków, alkoholu i używek, przyczynia się do pojawienia się stanów zapalnych w jelitach. W wyniku przewlekłej choroby jelit dochodzi do rozluźnienia połączeń międzykomórkowych enterocytów, a co za tym idzie wzrostu ich przepuszczalności. W konsekwencji zbyt duże, nie do końca strawione cząsteczki pokarmu (mniej lub bardziej swobodnie) przenikają przez ścianę jelita do krwiobiegu. Nasz układ immunologiczny uznaje te składniki za szkodliwe i wytwarza przeciwko nim przeciwciała w klasie IgG, które łączą się z alergenem, tworząc kompleksy immunologiczne. Kompleksy te są usuwane przez układ odpornościowy. Jeśli jednak nagromadzi się ich zbyt dużo, to krążące wraz z krwią kompleksy mogą odkładać się w różnych narządach, wywołując niepożądane objawy dotyczące wielu układów i narządów.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej?

Krążące wraz z krwią kompleksy immunologiczne mogą odkładać się w różnych narządach, dlatego objawy nietolerancji pokarmowych także będą pochodziły z różnych narządów:

 

Jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową?

Nietolerancja pokarmowa jest trudna do zdiagnozowania, ponieważ spektrum niespecyficznych objawów jest bardzo szerokie. Ponadto różny jest czas wystąpienia symptomów od momentu spożycia pokarmu – może to być kilka godzin, a nierzadko są to nawet 3 doby. Zmienny jest także czas utrzymywania się objawów nietolerancji pokarmowej – może trwać nawet przez wiele tygodni. Z tego powodu Pacjent nie jest w stanie samodzielnie określić, jakie produkty powodują u niego objawy. Bardzo często zdarza się, że produkcja przeciwciał sprawia iż, albo istniejąca już wcześniej choroba zapalna zaostrza się, albo dopiero wtedy uwidaczniają się jej objawy.

Jakie choroby mogą być powiązane z nietolerancją pokarmową?

Nietolerancję pokarmową wiąże się z chorobami przewodu pokarmowego, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy chorobami skóry. Wytworzone przeciwciała mogą wzmagać objawy migreny, ADHD oraz autyzmu. Ponadto mogą one również mieć wpływ na płodność, starzenie się czy znaczny spadek masy ciała z niewyjaśnionych przyczyn.

Badane kategorie żywności:

Wykaz  badanych produktów i dodatków do żywności dla poszczególnych testów – plik do pobrania

Wynik testu EUROLINE-FOOD

Testy na nietolerancje pokarmowe EUROLINE-FOOD badają stężenie specyficznych przeciwciał klasy IgG (całościowo wszystkich 4 podklas IgG1–IgG4) w kierunku najczęściej spożywanych produktów i dodatków do żywności. Opierają się na technice zwanej Line-Blot, która polega na wykrywaniu przeciwciał dzięki antygenom osadzonym na pasku. W przypadku pozytywnej reakcji następuje wybarwienie prążka odpowiadającego danemu alergenowi, co świadczy o obecności specyficznych przeciwciał IgG. Intensywność wybarwienia jest następnie oceniana przez specjalny program komputerowy. Znajdujące się na wyniku informacje o poziomie przeciwciał mogą świadczyć o braku tolerancji dla niektórych produktów. Przeciwciała wykrywane są indywidualnie dla każdego produktu spożywczego. Wyjątek stanowią grzyby, które ze względu na ogromną liczbę gatunków podzielono na dwie mieszanki. Test podaje wynik wyrażony ilościowo oraz przyporządkowuje go  do stopnia siły reakcji immunologicznej ( 5-stopniowa skala od 0 do 4). Stopień 3 i 4 świadczą o silnej rekacji immunologicznej, stopień 2 wskazuje na średnią reakcję, a stopień 0 i 1 oznacza, że przeciwciała pojawiły się tylko w bardzo niewielkich ilościach lub wcale.

Wykonanie badania zleca się jeśli…

  • chcesz się dowiedzieć, jakich produktów spożywczych i dodatków do żywności powinieneś unikać, by poczuć się lepiej
  • próbowałeś już różnych sposobów na poprawę Twojego samopoczucia i postawiono Ci wiele diagnoz, ale okazały się one nietrafione, a wdrożone przez Ciebie zalecenia nie przyniosły spodziewanych rezultatów
  • odczuwasz dolegliwości i wykluczyłeś alergię IgE-zależną oraz inne prawdopodobne schorzenia
  • chciałbyś zmienić nawyki żywieniowe na dopasowane do potrzeb Twojego organizmu, ale nie wiesz, od czego zacząć
  • karmisz piersią, a Twoje dziecko ma kolki
  • cierpisz na różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, odczuwasz dyskomfort, masz gazy, wzdęcia, biegunki lub zaparcia
  • zdiagnozowano u Ciebie zespół jelita drażliwego
  • cierpisz na migreny lub przewlekłe bóle głowy, na które nie działają żadne sposoby, w tym leki przeciwbólowe

Zalety oferowanego przez nasze laboratorium testu EUROLINE-FOOD 216

  • kompleksowe badanie zawierające 216 alergenów najczęściej występujących produktów i dodatków do żywności obecnych na polskich stołach
  • badanie wykonywane w laboratorium przez wykwalifikowanych diagnostów laboratoryjnych
  • do badania potrzebna jest niewielka ilość ilość krwi
  • badanie nie wymaga bycia na czczo
  • test wykrywa przeciwciała skierowane przeciwko pojedynczym alergenom. Wyjątek stanowią grzyby, które ze względu na ogromną liczbę gatunków podzielono na dwie mieszanki

Kompleksowa diagnostyka z użyciem testów EUROLINE-FOOD wskazuje nie tylko produkty, które należy wyeliminować, ale także te, które są tolerowane. Dobrze tolerowane produkty stanowią podpowiedź, co jeść w przypadku eliminacji poszczególnych produktów – jakie zamienniki mamy do dyspozycji w obrębie tej samej grupy składników. Dzięki temu można wdrożyć dietę, która będzie dobrze zbilansowana i pełnowartościowa.

Należy pamiętać, że uzyskany wynik zawsze musi zostać skonsultowany ze specjalistą oraz odniesiony zarówno do historii choroby, jak i do objawów pacjenta. Zmiana nawyków żywieniowych lub całkowita rezygnacja z jednego lub większej liczby produktów spożywczych zawsze musi być starannie zaplanowane i monitorowana, aby mieć pewność, że podstawowe składniki pokarmowe są dostarczane w wystarczających ilościach.

Test posiada wszelkie wymagane certyfikaty CE IVD – zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego 98/79/EC. Dodatkowo fakt, iż badanie wykonane zostanie w laboratorium diagnostycznym daje pewność, że otrzymujemy wiarygodny wynik, za którym stoją jakość i rzetelność.

 

Przygotowanie do badania: Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!