Miedź jest składnikiem wielu enzymów. Bierze udział w metabolizmie żelaza oraz syntezie hemu. Odgrywa również rolę w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma swój udział w syntezie melaniny (barwnika włosów i skóry) oraz utrzymaniu struktury keratyny. Głównym źródłem miedzi jest: wątroba, otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika. Niedobór miedzi występuje bardzo rzadko i objawia się spadkiem hemoglobiny we krwi, obniżoną pigmentacja włosów oraz zaburzeniami odporności, metabolizmu glukozy i cholesterolu. Objawami nadmiernego spożycia miedzi są biegunka, bóle brzucha, skurcze żołądka, nudności, wymioty i metaliczny posmak w ustach.

 

Przygotowanie do badania: Pacjent musi być na czczo. Na badanie należy się zgłosić między 7:00 a 10:00 rano

Czas oczekiwania na wynik: 15 dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!