Cynk pełni podstawową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest aktywatorem ok. 80 enzymów w ludzkim organizmie. Uczestniczy w metabolizmie lipidów, białek i węglowodanów oraz w eliminacji wolnych rodników. Ma swój udział w biosyntezie RNA i DNA oraz białek. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego i rozrodczego oraz skóry i błon śluzowych. Pierwiastek ten ma swój udział w procesie spermatogenezy, rozwoju jąder oraz wpływa na prawidłową budowę i liczbę plemników. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowego poziomu witaminy A w organizmie ludzkim. Cynk możemy znaleźć w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, wątroba, ostrygi) oraz w nasionach dyni, słonecznika, kiełkach pszenicy, otrębach pszenne, cebuli, czosnku, orzechach. Niedobory cynku powodują liczne dolegliwości i schorzenia ze strony układu mięśniowego, nerwowego, pokarmowego, płciowego, hormonalnego i immunologicznego. Hipocynkemia objawia się zahamowaniem wzrostu i opóźnieniem dojrzewania, zmianami skórnymi (egzemy, rozstępy, wysychanie skóry, upośledzenie gojenia ran), brakiem apetytu i utratą masy ciała, zaburzeniami odporności i widzenia, obniżeniem testosteronu, wypadaniem włosów, zaburzeniami węchu i smaku. Nadmiar tego pierwiastka jest szkodliwy i powoduje wymioty, osłabienie, niedokrwistość i zaburzenia seksualne.
Przygotowanie do badania: Pacjent musi być na czczo. Na badanie należy się zgłosić między 7:00 a 10:00 rano
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień roboczy
« Wróć do listy terminów