Chlorki uczestniczą w regulacji objętości płynów w organizmie oraz równowagi kwasowo-zasadowej. Odgrywają istotną rolę w procesie wydzielania kwasu solnego w żołądku oraz wpływają na pobudliwość nerwowo-mięśniową. Aktywują amylazę ślinową. Głównym jego źródłem tego pierwiastka w pożywieniu jest sól kuchenna oraz produkty spożywcze ją zawierające chlorek sodu. U dorosłego człowieka niedobory chlorku w diecie zdarzają się bardzo rzadko, natomiast mogą się pojawić u niemowląt karmionych bezsolnymi pokarmami. Hipochloremia (spadek poziomu jonów chlorkowych) oraz hiperchloremia (wzrost poziomu jonów chlorkowych), objawiają się zaburzeniami ze strony układu nerwowo-mięśniowego. Pacjenci mogą odczuwać osłabienie siły mięśniowej, bolesne skurcze mięśni, zawroty i bóle głowy. Mogą pojawić się omdlenia, nudności i wymioty.

 

Przygotowanie do badania: Pacjent musi być na czczo. Na badanie należy się zgłosić między 7:00 a 10:00 rano

Leki, które zmieniają stężenie sodu we krwi, będą powodować także zmiany poziomu chlorku. Spożycie dużych ilości sody oczyszczonej lub środków zobojętniających kwas żołądkowy (w dawkach znacznie przewyższających zalecane) może spowodować obniżenie stężenia chlorku.

Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień roboczy

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!