Antygen CA 19.9 jest syntetyzowany fizjologicznie przez komórki trzustki i komórki przewodzików żółciowych oraz nabłonek żołądka, okrężnicy i błony śluzowej macicy. Początkowo wykorzystywany był do diagnostyki nowotworów jelita grubego. Obecne badania wskazują, że istotny wzrost stężenia tego markera następuje w raku trzustki oraz że istnieje korelacja pomiędzy stadium zaawansowania tego nowotworu a poziomem CA 19.9. Marker ten oznaczany jest również u chorych z rakiem wątroby, jelita grubego, pęcherzyka żółciowego i żołądka. Jest dobrym wskaźnikiem służącym do monitorowania skuteczności stosowanej terapii onkologicznej.
Podwyższone wartości tego markera występują także w chorobach zapalnych wątroby, dróg żółciowych i trzustki, niezłośliwych chorobach żołądkowo-jelitowych, marskości wątroby, oraz w niewydolności nerek.
Przygotowanie do badania: Na uzyskany wynik badania może wpływać wiele czynników niezwiązanych z procesem nowotworowym, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie pacjenta do badania.
- zaleca się wykonanie badania w stanie pełnego zdrowia, tzn. bez przeziębienia, gorączki itp.,
- w okresie poprzedzającym badanie zaleca się prowadzić higieniczny tryb życia, unikać alkoholu, papierosów, kawy i innych używek, starać się unikać stresu oraz nadmiernego wysiłku fizycznego
- pacjent nie musi być na czczo
- na badanie można się zgłaszać cały dzień w godzinach pracy laboratorium
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień roboczy
« Wróć do listy terminów