Czas protrombinowy + INR

Krzepnięcie krwi jest procesem fizjologicznym, który zapobiega nadmiernej utracie krwi w wyniku uszkodzenia naczyń krwionośnych. W procesie tym biorą udział płytki krwi, tzw. osoczowe czynniki krzepnięcia oraz ich inhibitory i aktywatory. To właśnie dzięki nim, gdy...

Białko C

Białko C steruje procesem krzepnięcia krwi  w taki sposób, aby nie doszło do powstawania nadmiernej ilości skrzepliny i tym samym by nie powstawały zakrzepy. Jest białkiem zależnym od witaminy K, a jego  synteza zachodzi w wątrobie, komórkach śródbłonka i...

Białko S

Białko S jest glikoproteiną zależną od witaminy K. Syntetyzowane jest w wątrobie oraz przez komórki śródbłonka, megakariocyty i komórki Leydiga jąder. W osoczu występuje w 2 formach: wolnej i związanej z białkiem układu dopełniacza. Wolne białko S jest niezbędne do...

Antytrombina III [AT]

Antytrombina jest najważniejszym endogennym inhibitorem procesu krzepnięcia. Należy do tzw. inhibitorów proteaz serynowych. Jej synteza zachodzi głównie w wątrobie, lecz jej niewielkie ilości produkowane są przez komórki śródbłonka, megakariocyty i płytki krwi. Jej...
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!