C-peptyd po obciążeniu 75g glukozy – 2 punkty

Jest to dwupunktowe  badanie poziomu C-peptydu w próbkach  pobranych  w czasie  0 i 120 min. po podaniu 75 gramów glukozy. C-peptyd jest produktem rozszczepienia proinsuliny na równoważne ilości insuliny i C-peptydu. Roztwór glukozy – sporządzony dla dorosłych...

Insulina ultraczuła

Insulina jest hormonem polipeptydowym  produkowanym przez komórki B wysp trzustkowych Langerhansa, gdzie powstaje proinsulina, rozszczepiana na równoważną ilość insuliny i C-peptydu. Główną funkcją insuliny jest dostarczenie i magazynowanie glukozy w komórkach oraz...

Insulina po obciążeniu 50g glukozy

Badanie polega na oznaczeniu insuliny na czczo. Następnie pacjent w krótkim czasie (3-5 minut) musi wypić przygotowany przez personel medyczny roztwór 50g glukozy. Po 60 minutach od wypicia glukozy  pobierana jest kolejna próbka krwi celem ponownego oznaczenia poziomu...

Insulina po obciążeniu 75g glukozy – 2 punkty

Jest to dwupunktowe  badanie poziomu insuliny w surowicy  w próbkach  pobranych  w czasie  0 i 120 min. po podaniu 75 gramów glukozy. Roztwór glukozy – sporządzony dla dorosłych poprzez rozpuszczenie 75 g glukozy bezwodnej w 250-300 ml wody- powinien zostać...

Hemoglobina glikowana met. HPLC (HbA1C)

Wartość HbA1C odzwierciedla średnie stężenie glukozy we krwi, w okresie około 3 miesięcy poprzedzających oznaczenie, przy czym około 50% obecnej we krwi HbA1C powstaje w ciągu ostatniego miesiąca przed wykonaniem oznaczenia. Oznaczenia HbA1C należy wykonywać raz w...
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!